آیتالله روحالله قرهی مدیر حوزه علمیه امام مهدی(عج) در دویست و نوزدهمین جلسه درس اخلاق خود در محل مهدیه القائم المنتظر(عج) به موضوع ثمرات کارهای خیر پرداخت که بخشی از آن در ادامه میآید:
*کاری زود بازده
امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «مَنْ یَزْرَعْ خَیْراً یُوشِکْ أَنْ یَحْصُدَ خَیْراً»، کسی که کار خوبی را بکارد، خیلی زود برداشت میکند؛ یعنی کار خوب در دنیا هم ثمره دارد.
البته در بحث اخلاص عرض کردم، مخلصین به دنبال این نیستند که ثمره کارهای خود را در دنیا ببینند. حتّی روایتی را خواندیم که چون آنها همه کارهای خود را برای خدا انجام دادند، فردای قیامت، خود خدا پرونده را میگیرد و ملائکه میبینند درون آن خالی است، پروردگار عالم میگوید: خودم باید آن پر کنم. اینطور والا و بالا هستند.
امّا کار خیر در دنیا خصوصیّت دیگری دارد و آن این است که با این که اینها نمیخواهند، امّا خود به خود در دنیا اثر دارد و اثر کار خوب هم زود میرسد، اگر انسان نیّت کند کار خوب انجام دهد، آنقدر ذوالجلال و الاکرام برای انسان ارزش قائل است که سریع برمیگرداند.
امّا در باب شرّ اینطور نیست. گاهی ذوالجلال و الاکرام عقاب شرّ را زود نمیدهد که بندهاش توبه کند و حالش متغیّر شود. درست است بالاخره کار شرّ یک اثراتی میگذارد؛ چون عالم، عالم اثر و مؤثّر است امّا عقاب نمیکند و جواب بدی را زود نمیدهد، در حالی که جواب خوبی را زود میدهد.
ذخیرهای همیشگی و بینقص
مولیالموالی(ع) میفرمایند: کار خیر مثل زراعتی میماند که نه تنها سریع برای انسان محصول میدهد، بلکه ذوالجلال و الاکرام یک میوهای را به او تحویل میدهد که خصوصیّت این میوه این است که در دنیا هر قدر میگذرد، خیرات و برکات برای او بیشتر میشود، امّا اصل آن میوه باز در آخرت است، «فِعْلُ الْخَیْرِ ذَخِیرَةٌ بَاقِیَةٌ وَ ثَمَرَةٌ زَاکِیَةٌ» .
لذا خصوصیّت کار خوب این است: «ذَخِیرَةٌ بَاقِیَةٌ» اوّلاً همیشگی ذخیره میشود، عرفای عظیمالشّأن میگویند: «ذَخِیرَةٌ بَاقِیَةٌ» یعنی طوری است که هیچگاه از آن کم نمیشود، مدام ثمرات آن میآید، گویی چشمه جوشان است و دائم برای انسان ثمره دارد - خیلی مهم است - «وَ ثَمَرَةٌ زَاکِیَةٌ» ثانیاً میوههای آن، میوههای بسیار خوشگوار و تزکیهشده است، یعنی هیچ نقصی ندارند.
*افضل خوبیها
حیف نیست انسان خوبیها را رها کند و به شرّ برسد، حالا عرض میکنیم که افضل خوبیها چیست. در اینجا فقط برای این که بیشتر تشنهتان کنم، در این حد میگویم که حضرات معصومین(ع) و اولیاء ما میفرمایند: افضل خوبیها که دیگر میوهای بسیار بسیار گوارا و ممتاز دارد، این است: آن موقعی که نفس امّارهات از تو تقاضایی میکند، یک جواب نه محکم به او بگویی - که روایاتش را به فضل الهی خواهیم خواند - این که خودت را به دست اولیاء خدا بسپاری و در حصن حصین قرار بگیری که دیگر در امانی و تکلیفی در دست تو نیست، چون او گفته و تو پذیرفتی.
یکی از مطالبی که عمّار داشت و وجود مقدّس مولیالموالی(ع) فرمود: «أَیْنَ عَمَّارٌ»، این بود که خود مولیالموالی(ع) راجع به شخصیّت او میفرمایند: او هیچ از خود عمل نمیکرد و مطیع بود، یعنی خود را در حصن حصین قرار داده بود.
*شتاب کنندگان در خیر؛ مقرّبان حضرت حجّت(عج)
لذا همین است که بیان میشود: «فِعْلُ الْخَیْرِ ذَخِیرَةٌ بَاقِیَةٌ وَ ثَمَرَةٌ زَاکِیَةٌ»، میوه و ثمره خیر به قدری زیبا و تک است که قابل توصیف نیست.
برای همین است که آن مرد الهی، آیتالله شالی -از شاگردان آخرین آیتالله قاضی(اعلی اللّه مقامه الشّریف) که چند سال پیش غریق رحمت الهی شد - نکتهای عجیب را از وجود نازنین آیتالله قاضی بیان میفرمودند. ایشان به نقل از آیتالله قاضی میفرمودند: مقرّبترین انسان به خود پروردگار عالم و آقاجانمان، حضرت حجّت بن الحسن المهدی(عج)، آن کسانی هستند که در کار خیر شتاب میکنند.
ایشان در حقیقت عین روایت را برای آنها بیان فرمودند. میفرمایند: آنقدر شتاب میکنند که اجازه نمیدهند کس دیگری در کار خیر شرکت کند، البته نه از باب این که برای دیگران بخیل باشند، بلکه اشتیاقشان به کار خیر بسیار زیاد است.
لذا مولیالموالی(ع) هم اینگونه فرمودند: «عَلَیْکُمْ بِأَعْمَالِ الْخَیْرِ فَتَبَادَرُوهَا وَ لَا یَکُنْ غَیْرُکُمْ أَحَقَّ بِهَا مِنْکُمْ» در انجام کارهای نیک شتاب کنید، مبادا دیگران در آنها سزاوارتر از شما باشند.
مثلاً عدّهای در مورد محکوم کردن اهانت و جسارت به نبیّ مکرّم یا کمک به مردم مظلوم بحرین و ... از دیگران پیشی میگیرند، به عنوان مثال شجاعت این سیّد عظیمالشّأن، سیّد حسن نصرالله قابل تقدیر است که وقتی اینچنین بیان کرد، آن جمعیّت را به شور درآورد و خودش هم آمد، دیگر نترسید از این که به ایشان ضربهای بزنند و ... . البته حفظ جان ایشان واجب است، امّا ایشان اینگونه از دیگران در این امر پیشی گرفتند؛ چون هر کس کار خیر انجام بدهد، راحت است.